nieuws

'Geen ME naar Hoek van Holland door bezuinigingen'

ROTTERDAM - De politiebond ACP heeft van haar leden gehoord dat er uit bezuiniging geen mobiele eenheid is ingezet bij het strandfeest in Hoek van Holland. Voorzitter Van de Kamp bevestigt een bericht hierover in het AD.
De leiding van het korps Rotterdam-Rijnmond zou de preventieve inzet van de mobiele eenheid achterwege hebben gelaten, en dat terwijl de politie vooraf al geluiden had opgevangen dat hooligans het dancefeest Sunset Grooves wilden verstoren. Na die berichten heeft de politie het zogenoemde voetbalteam op de zaak gezet om de hooligans in de gaten te houden. Ook werden inwoners van Hoek van Holland gewaarschuwd voor de komst van de voetbalvandalen.
Het feest op het strand bij Hoek van Holland liep zaterdagavond uit de hand toen een te kleine groep politiemensen werd belaagd door een grote groep relschoppers. De agenten voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze waarschuwingsschoten losten. Uiteindelijk werd de 19-jarige Robby van der Leeden dodelijk getroffen en raakten zes mensen gewond. Er wordt onderzocht of naast de politie ook andere mensen die avond kogels hebben afgevuurd.

'Veiligheid niet meer te garanderen'

Volgens ACP-voorzitter Van de Kamp is er 'een grens gepasseerd' als uit onderzoek inderdaad blijkt dat er om bezuinigingsredenen te weinig politiemensen zijn ingezet. 'De veiligheid van collega's en burgers valt in de toekomst dan blijkbaar niet meer te garanderen bij dergelijke evenementen', aldus Van der Kamp.
'Als wij moeten kiezen tussen de veiligheid van collega's en burgers en het door laten gaan van evenementen, dan is de keuze simpel. Veiligheid staat centraal. Kunnen wij door bezuinigingen die veiligheid niet meer garanderen, dan gaan de evenementen niet door. In die gevallen zullen wij onze leden oproepen niet te gaan werken.'
Het korps Rotterdam-Rijnmond kon woensdagochtend nog niet reageren op de beschuldigingen. Een woordvoerder heeft gezegd dat de politie op zijn vroegst in de loop van de middag met een weerwoord komt.