nieuws

Erasmus Universiteit blijft bij ontslag Ramadan

ramadaniranklaar.cropresize.tmp.JPG
ramadaniranklaar.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - De top van de Erasmus Universiteit blijft bij het ontslag van de islamoloog Tariq Ramadan. Een gesprek met protesterende wetenschappers heeft daar dinsdag geen verandering in gebracht.
Het college van bestuur van de Rotterdamse universiteit vindt dat de werkzaamheden van Ramadan voor een televisiestation uit Iran niet te combineren zijn met zijn functie bij de Erasmus Universiteit. Het station krijgt financiële steun van het omstreden regime van Iran.
Dat sloeg de demonstraties die ontstonden na de presidentsverkiezingen in juni hard neer. Dat kwam het land op een storm van internationale kritiek te staan.
De gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit verbraken vorige week de banden met de islamoloog omdat Ramadan niet wilde stoppen met zijn werk voor de Iraanse tv-zender.
De islamoloog moest in opdracht van de gemeente een brug slaan tussen de islamitische inwoners van de stad en de overige Rotterdammers. Aan de Erasmus Universiteit was Ramadan bijzonder hoogleraar. Zijn leerstoel werd gefinancieerd door de gemeente.
De medewerkers van de universiteit haden in een open brief geprotesteerd tegen het ontslag omdat het in strijd zou zijn met de academische vrijheid. De brief werd zaterdag afgedrukt in NRC Handelsblad.