nieuws

Acteur Pieter Lutz (82) overleden

ROTTERDAM - Acteur Pieter Lutz is donderdagmiddag in zijn woonplaats Rotterdam op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stierf plotseling en onverwachts aan een hartstilstand. Dit maakte zijn vrouw Ivonne Lutz-van Elburg, met wie Lutz vijftig jaar getrouwd was, bekend.
Een paar weken geleden werd Lutz getroffen door een tia. Pieter Lutz was de jongste van de drie toneelbroertjes Lutz. Zijn broer Luc Lutz overleed in 2001 op 76-jarige leeftijd, de oudste, Ton Lutz, overleed in mei van dit jaar op 89-jarige leeftijd.
Pieter Lutz was de oom van acteur Joris Lutz. Een week geleden, op donderdag 13 augustus, vierde hij nog zijn 82ste verjaardag. Lutz haalde in 1954 zijn diploma aan de Amsterdamse toneelschool. Kort daarna debuteerde hij bij de Haagse Comedie. Hij was verder verbonden aan Rotterdams Toneel, het Nieuw Rotterdams Toneel, Globe, Stadstoneel Rotterdam en het Publiekstheater. Hij speelde van Shakespeare tot Ibsen en van Molière tot Havel.
Behalve op het toneel speelde Lutz talloze rollen in hoorspelen voor de radio en op tv. Hij speelde een boswachter met sint-bernardshond in de succesvolle kindertelevisieserie Bas Boterbloem.
Een recente rol is die van kroegloper Fred in de tv-comedyserie Het Zonnetje in Huis, met onder anderen Johnny Kraaykamp en Martine Bijl. Ook speelde Lutz rollen in bekende Nederlandse films, zoals De Overval, Pastorale en De Lift.