nieuws

Tariq Ramadan: 'Ontslag is respectloos'

ROTTERDAM - Islamfilosoof Tariq Ramadan gaat zijn ontslag bij de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit aanvechten. Hij heeft al een advocaat in de armen genomen om een juridische procedure te starten. “Ik ben aangetast in mijn eer en waardigheid”.
Ramadan reageerde telefonisch op Radio Rijnmond vanuit Marokko, waar hij van het nieuws op de hoogte werd gesteld. “Ik hoorde het van een journalist. Niet van de gemeente Rotterdam. Ik ben aangesteld om een dialoog om gang te brengen en nu word ik ontslagen zonder dat er met mij is gesproken. Dat is onacceptabel. Dat is respectloos”.
'Altijd kritisch op Iran'
De filosoof bestrijdt dat hij een verlengstuk van het Iraanse regime is, door een programma te presenteren op Press TV, dat door Iran wordt gefinancierd. “Ik ben altijd kritisch geweest op de Iraanse leiders. Ik was één van de eerste intellectuelen in het Westen die de fatwa vanuit Iran voor Salma Rushdie verwierp”. Hij daagt zijn critici uit om goed naar zijn programma’s te kijken en bewijs te vinden dat hij daar de Iraanse regering steunt. “Ik ben een vrije geest, ik praat met iedereen. Mijn gasten bij Press TV zijn priesters, rabbijnen. Ik probeer juist het denken over de islam open te breken en zoveel mogelijk invloeden erbij te betrekken. Dat ik dan juist op zó’n programma word afgerekend, dat is belachelijk”.
'Situatie in Iran is complex'
Ramadan benadrukt dat hij het geweld in Iran na de recente verkiezingen afwijst. “Ik weet dat er intellectuelen worden opgesloten en ik keur dat af. Maar het is te simpel om te zeggen dat er een slecht regime is en dat alle oppositieleden deugen. De situatie in Iran is veel complexer. Je moet niet alleen kritiek hebben op het geweld, je moet je afvragen hoe je verder moet in Iran. Een zender als Press TV kan je dan als venster gebruiken”. Tariq Ramadan noemt zijn ontslag in Rotterdam symptomatisch voor de houding in Nederland tegenover de islam. “Dit is een politieke beslissing. Het zegt meer over de situatie in Rotterdam en in Nederland, dan over mij. De politiek is in de greep van Geert Wilders en dan scoort het om je negatief uit te laten over de islam. Er wordt in Nederland heel zwart-wit gedacht over deze vraagstukken”.