nieuws
Gemengde reacties op besluit Wilders
ROTTERDAM - Het besluit van Geert Wilders om af te zien van deelname aan de raadsverkiezingen in Rotterdam heeft tot verdeelde reacties geleid. De PvdA heeft teleurgesteld gereageerd en Leefbaar Rotterdam zegt opgelucht te zijn.
Volgens lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam vormde de PVV van Wilders een bedreiging voor zijn partij. "Wilders had ons zeker zetels kunnen kosten'', zei Pastors zaterdag.
'Wijs besluit'
Wilders belde hem vrijdag op met de boodschap. ,,Enkele weken geleden hebben we elkaar hierover ook al gesproken. Toen bleek dat hij moeite had om geschikte kandidaten te vinden. Dit komt voor ons dus niet als een complete verrassing'', aldus de oud-wethouder en huidig raadslid. Pastors spreekt van een wijs besluit. ,,Als je geen goede mensen hebt, moet je geen risico's nemen. Bovendien lijken onze partijen voor 95 procent op elkaar, dan is het zonde van de energie om elkaar het leven zuur te maken.''
'Slap verhaal'
De Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst noemt de motivatie van Wilders om in de Maasstad niet met de PVV mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen een "slap verhaal''. "Voor de zoveelste keer durft Wilders weer het serieuze debat niet aan'', zegt Van Heemst. "En je kan mij niet wijsmaken dat je na zes maanden goed zoeken niet twintig geschikte mensen kan vinden voor je Rotterdamse kandidatenlijst.''
Ook de Rotterdamse PvdA-wethouder Dominc Schrijer (Sociale Zaken) is niet erg te spreken over het besluit van Wilders "om Rotterdam letterlijk links te laten liggen''. "Wij waren graag als PvdA het gevecht met hem aangegaan'', aldus Schrijer.
Wilders flirtte het afgelopen jaar regelmatig met de Rotterdamse politiek. Zo bezocht hij in januari onder grote mediabelangstelling een gemeenteraadsvergadering over een demonstratie waarbij antisemitische leuzen waren geroepen en noemde hij Rotterdam een "PVV-stad pur sang''. In juni haalde de PVV bij de Europese verkiezingen bijna een kwart van de stemmen.
'De nieuwe Fortuyn'
In Vreewijk haalde de PVV bijna 40 procent van de stemmen bij de Europese Verkiezingen. Wilders-aanhangers in Rotterdam-Zuid zeggen teleurgesteld te zijn in zijn besluit. "Heel jammer, hij was toch een beetje de nieuwe Fortuyn", zegt een bewoner van de Colosseumweg.
Een andere Wilders-fan zegt nu niet naar de stembus te gaan. "Ik ga niet op een andere partij stemmen. Ik wacht wel tot hij later komt. Heel jammer, want hij heeft het wel bij het rechte eind. De buitenlanders moeten gewoon weg uit deze wijk".
'Geen reactie'
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam geeft geen politiek inhoudelijke reactie op het besluit van Wilders. Aboutaleb zegt dat hij "de taak en de wens heeft om in de aanloop naar de verkiezingen boven alle partijen te blijven staan''. Hij wacht de inschrijving van de diverse partijen rustig af.
Aboutaleb en de PVV botsten de afgelopen maanden een aantal keer. Zo vond Wilders dat de burgemeester begin dit jaar harder had moeten optreden tegen demonstranten die antisemitische leuzen riepen. Ook eiste de PVV van de burgemeester dat hij preken zou verbieden van een islamitische sjeik die zou hebben gezegd dat Wilders gegeseld zou moeten worden. Het bleek hier echter later om een vertaalfout te gaan.