nieuws

Rotterdam rekende op komst Wilders

stadhuisrotterdam.cropresize.tmp.JPG
stadhuisrotterdam.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Weinig politici aan de Coolsingel twijfelden eraan dat Geert Wilders in de stad zou meedoen aan de raadsverkiezingen in maart 2010. Zijn naam viel regelmatig in het politieke debat en nog vaker in de wandelgangen van het stadhuis.
De PVV doet echter alleen in Almere en Den Haag mee aan de lokale verkiezingen, zo maakte Wilders zaterdag bekend.
De uitslag van de Europese Verkiezingen hield de gemoederen lang bezig. Vanuit het niets haalde de PVV van Geert Wilders in juni in Rotterdam 22 procent van de stemmen. Met die uitslag had de PVV tien zetels in de raad kunnen opeisen. Politici haastten zich te zeggen dat aan de uitslag geen conclusies voor de komende gemeenteraadsverkiezingen konden worden verbonden.
Wilders flirtte in het afgelopen jaar openlijk met de Rotterdamse politiek. Zo bezocht hij in januari onder grote mediabelangstelling een gemeenteraadsvergadering en noemde hij Rotterdam een PVV-stad pur sang.
Politiek Rotterdam beschouwde zijn bezoek als een verkapte verkiezingscampagne en bekeek de ontwikkelingen met argusogen. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst riep al een aantal keer dat de komende verkiezingen maar om één ding zouden draaien; wie wordt de grootste partij, de PvdA of de PVV?
Fractievoorzitter Ronald Sörensen zei dat zijn Leefbaar Rotterdam en de PVV op 95 procent van de onderwerpen op één lijn zitten en dat daarmee de komst van Wilders naar Rotterdam overbodig zou zijn. ,,Wilders kan beter in dat linkse bolwerk van Amsterdam aan de slag'', meende Sörensen.