nieuws

Politie Rotterdam filmt kentekens

18-11-camera.cropresize.tmp.jpg
18-11-camera.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Als je met de auto in Rotterdam rijdt, is de kans groot dat je kenteken door een camera is vastgelegd. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft woensdag bevestigd dat sinds april dit jaar bij vijf verkeersknooppunten nummerplaten worden gefilmd.
Met de gegevens kan de politie automobilisten zonder rijbewijs en auto's met valse kentekens opsporen. Een jaar geleden zijn bij de Maastunnel de eerste camera's opgehangen, zegt Ton Hijmering van de politie Rotterdam-Rijnmond. De gegevens worden maximaal drie maanden bewaard.
De camera's worden volgens de politie alleen aangezet als zij dat nodig vinden. Hijmering ontkent dat er met de gegevens criminaliteitsanalyses worden gemaakt. De politie beschikt al drie jaar over de automatic number plate recognition (ANPR), waarmee nu de meerderheid van de korpsen werkt.
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft geen bezwaar tegen de termijn van drie maanden, maar vindt wel dat de kentekens van niet-verdachte personen onmiddellijk moeten worden gewist.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl