nieuws

Zijn er vistunnels onder het Haringvliet?

ROTTERDAM - Het is onzeker over er daadwerkelijk zestig miljoen euro wordt geïnvesteerd om de sluizen van de Haringvlietdam op een kier te zetten. Hierdoor zouden zoutwatervissen het zoetwatergedeelte over kunnen steken en zo stroomopwaarts naar paaigronden kunnen zwemmen, maar er bestaat veel twijfel over de noodzaak van het project.
Volgens oud-dijkgraaf Monster is het weggegooid geld omdat vissen nu al via vistunnels onderin de Haringvlietdam door kunnen zwemmen. Daarnaast maakt Monster zich zorgen over de gevolgen van het project voor het zoetwaterlandschap, de landbouw en industrie.
Nico de Rooij van de Milieufederatie zegt dat er inderdaad tunnels onderin de dam zitten, maar volgens hem zijn deze niet geschikt voor vissenmigratie omdat ze continu dichtslippen met klei en zand. Rijkswaterstaat heeft altijd gezegd dat ze niets afweet van het bestaan van de tunnels.
Volgens Nico de Rooij hoeft de oud-dijkgraaf zich geen zorgen te maken over de negatieve gevolgen van het project. De Rooij zegt dat de instroom van het zoute water heel goed is te reguleren. Het zoute water zou volgens hem niet verder komen dan Middelharnis en de landbouw zou er dan geen hinder van ondervinden. De oud-dijkgraaf betwijfelt dit. Volgens hem is de instroom van het zoute water moeilijk te voorzien en zal het water mogelijk verder rijken dan gepland waardoor de landbouw mogelijk wordt aangetast.
VVD en Christen Unie hebben Kamervragen gesteld. Minister Verburg heeft enkele weken nodig om deze te beantwoorden. Tot die tijd is de toekomst van het Haringvliet onduidelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl