nieuws

'Gekken van Maasoord leefden in hun eigen wereldje'

ROTTERDAM - Het is maandag precies honderd jaar geleden dat de eerste clienten hun intrek namen in Krankzinnigengesticht Maasoord in Poortugaal. Nu beter bekend als Delta Psychiatrisch Ziekenhuis.
Voor het honderdjarig bestaan is er op het terrein van Delta een klein museum ingericht dat haarfijn de geschiedenis laat zien van de behandeling van mensen met een ernstig psychisch probleem.
In al die jaren is er veel veranderd.In de vijftiger jaren werd een cliënt nog een gek of een krankzinnige genoemd. Ook was er nog een meedogenloos harde avondklok die de dag met een luide toon afsloot. Het Delta Psychiatrisch Centrum is tegenwoordig een uitgestrekt gebied met wel twintig hectare grond. Het terrein is een dorp op zich met een eigen een kinderboerderij, bloemisterij, dagbesteding en sportverenigingen.
Volgens de overlevering was het oude Maasoord nog meer een wereld op zich. Krankzinnigen leefden letterlijk en figuurlijk in een eigen wereldje. In de jaren vijftig en zestig hadden ze op het terrein een bakker, slager en een kioskje waar men kon betalen met de eigen 'gestichtsmunt'.
Sinds dit jaar heeft het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis vijftien vestigingen in het werkgebied Groot-Rijnmond/ Zuid-Hollandse Eilanden. Jaarlijks worden er 2500 mensen opgenomen en zijn er 78.000 poliklinische contacten. Kijk links voor de reportage over het 100-jarige DetaZiekenhuis/Maasoord.