nieuws

Feyenoorders wapenen zich tegen Mexicaanse griep

ROTTERDAM - Alle spelers van Feyenoord hebben van clubarts Casper van Eijck de virusremmer Tamiflu meegekregen, om goed beschermd te zijn tegen de Mexicaanse griep. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.
Het meegeven van Tamiflu is een initiatief van Feyenoord zelf. Vanuit de voetbalbond KNVB zijn er nog geen geen richtlijnen over opgesteld, iets wat Van Eijck bevreemdt. Volgens de clubarts zijn sporters die dagelijks een prestatie moeten leveren extra vatbaar voor griep. Door het preventief uitdelen van de virusremmer wordt ook het publiek beschermd, aldus Van Eijck.
Het virus kan door het schudden van handen worden overgedragen en spelers komen vaak voor en na een training of wedstrijd in contact met supporters.
Casper van Eijck geeft toe dat het uitdelen van Tamiflu geen garantie is op het uitblijven van de Mexicaanse griep. Maar als een speler zich ziek voelt, hoeft hij niet de deur uit om Tamiflu in huis te halen.
Ook de spelers van Sparta, waar Van Eijck eerder clubarts was, hebben inmiddels de virusremmer mee naar huis gekregen.
Rotterdams onderzoek naar griepvaccin
De voorbereidingen op een grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep zijn inmiddels in volle gang. Zo is het Rotterdamse bedrijf Vaxinostics bezig met een onderzoek naar een specaal vaccin tegen het griepvirus. Proefpersonen zijn al aangeschreven het onderzoeksbureau wacht alleen nog op groen licht vanuit een commissie die het onderzoek moet goedkeuren.
Het griepvaccin wordt ook in België, Duitsland en Italië getest. Als blijkt dat het vaccin werkt kan het vaccineren in oktober al beginnen. Welke groepen als eerste zullen worden ingeënt is nog niet duidelijk.
Geen verlengde schoolvakantie
De overheid besloot donderdag om de schoolvakanties niet te verlengen als maatregel om de verspreiding van de griep tegen te gaan. De ziekte verloopt in de meeste gevallen mild, en is vergelijkbaar met de seizoensgriep. Iemand is gemiddeld een week ziek. Ook zonder medicijnen te gebruiken worden mensen volgens het RIVM meestal weer snel beter.