nieuws

Minder badgasten Hoekse strand

hoek-strand.cropresize.tmp.jpg
hoek-strand.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Steeds minder mensen gaan naar de Nederlandse stranden. Het aantal bezoekers is in de afgelopen vijf jaar met meer dan tien procent gedaald. En dat geldt zeker ook voor het strand van Hoek van Holland.
Volgens Arthur Bosschaart van strandpaviljoen Jan Patat is het dramatisch. "Het aantal bezoekers is zeker met vijftig procent afgenomen." Dat komt volgens Bosschaart niet alleen door het matige weer. "Het gemiddelde gezin dat vroeger met een handdoek en een voetbal naar het strand kwam, wil tegenwoordig vermaakt worden, ze komen niet meer voor alleen een frisse duik."
Het is zelfs zo erg dat de strandtent niet meer kan rondkomen van de strandgangers alleen. "Tegenwoordig moeten we het meer hebben van bruiloften en andere evenementen," aldus Bosschaart.

Onderzoek

In 2008 waren er zo'n 1,3 miljoen mensen op de Nederlandse stranden te vinden, dat zijn er ongeveer 100.000 minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands bureau voor Toerisme. En die trend is dit jaar dus niet anders.
Strandliefhebbers die wel nog gaan, zijn er volgens het onderzoek ook nog eens minder vaak en minder lang. En niet alleen Nederlanders gaan minder naar de stranden; er zijn ook minder buitenlanders aan de Nederlandse kust te vinden. De terugloop van de strandbezoeken kost de badplaatsen miljoenen euro's.
'Hartstikke druk'
Haaks op deze cijfers staan die van de Verkeersinformatiedienst. Volgens de VID is het nog steeds hartstikke druk op de wegen in de regio Rijnmond. Het verkeer op de N57 naar de Zuid-Hollandse Eilanden en de toegangsweg naar Hoek Van Holland neemt toe.
Daardoor zijn ook zijn de stranden in de regio steeds moeilijker bereikbaar. Maar dat komt ook door de groeiende populariteit van strandconcerten en andere evenementen die steeds vaker in de regio worden gehouden.