nieuws

'Overslagbedrijf EBS gaat niet failliet door dwangsom DCMR'

ROTTERDAM - Het Rotterdamse overslagbedrijf EBS ontkent dat het failliet gaat als de Milieudienst Rijnmond (DCMR) een dwangsom oplegt wegens de opslag van illegaal afval uit Duitsland.
Het dagblad Trouw meldde woensdagochtend dat EBS failliet zou gaan als de Milieudienst Rijnmond een dwangsom op zou leggen.
Het bulkbedrijf zit al achttien jaar opgescheept met 4700 ton giftig zinkafval van twee Duitse bedrijven die inmiddels failliet zijn. De bedrijven wilden het naar Polen verschepen en gebruikten Rotterdam als afleidingsmanoeuvre. Na een tip van Greenpeace liet EBS de inmiddels opgeslagen lading onderzoeken en lichtte de autoriteiten in. Het ministerie van VROM verbood daarop de uitvoer van het afval.
Daarna volgde een jarenlang steekspel tussen de Duitse en de Nederlandse overheid over de verantwoordelijkheden. Er is nog steeds geen oplossing gevonden. De Milieudienst Rijnmond vindt dat ze met EBS lang genoeg naar oplossingen heeft gezocht. De dienst eist nu dat het bedrijf het afval voor december laat verwerken. Als EBS hier niet in slaagt, moet het bedrijf een dwangsom van 50.000 euro per maand betalen.