nieuws

'Je moest rennen voor je leven'

ROTTERDAM - De laatste twee Nederlandse gewonden van de windhoos in Noord-Tsjechië zijn terug in Nederland. De 25-jarige Martijn Cogenbach is maandag per ambulance teruggebracht naar Rotterdam.
Cogenbach was samen met zijn vriendin op een camping in het Reuzengebied. Een windhoos zorgde ervoor dat veel bomen in het bos omvielen. Een aantal daarvan vielen op zijn tent. Hij hield er twee gebroken ruggenwervels aan over. Zijn vriendin liep een hersenschudding op.
Rob Veldman en Erwin van IJssel, beide uit Rozenburg, waren ook op de Tsjechische camping, maar raakten niet gewond. Dinsdag vertelden ze op Radio Rijnmond over hun ervaring: "Het was half zeven, het werd donker, het begon te regenen en te waaien. Toen er een boom omviel, zijn we met z'n allen gaan rennen." Tijd om spullen mee te nemen was er niet: "Je moest gewoon rennen voor je leven. We zijn allemaal gaan liggen in het veld. We hebben de kinderen op de grond gegooid en zijn er bovenop gaan liggen. Toen moesten we wachten op wat er nog meer ging gebeuren."
Een half uur later scheen de zon weer. Vele bomen waren omgewaaid en de meest spullen waren verdwenen: "Je had alleen de spullen die je op dat moment aan had, en die waren zeiknat van de regen." Twee dagen later vetrokken Rob en Erwin weer naar Rozenburg. Inmiddels zijn alle Nederlanders weer thuis.
Beluister links het hele verhaal van Rob Veldman en Erwin van IJssel.
Foto: Martijn Cogenbach wordt bij zijn ouders thuis verzorgd.