nieuws

Fokker viert 90-jarig bestaan

ROTTERDAM - De vliegtuigfabriek zelf ging in 1996 failliet, maar verschillende onderdelen van Fokker werden wel overgenomen. Bijvoorbeeld door fabrikant Stork in Papendrecht. De verjaardag werd dinsdag gevierd met een rondvlucht van vier Fokkers.
De vliegtuigen maakten een route langs de zeven fabrikanten van Fokker-onderdelen in het land. Zo vlogen de historische Fokkermodellen uit 1950 ook over de vestiging in Papendrecht.
Het begon allemaal op 17 december 1903, om precies te zijn om tien uur 's ochtends. De Amerikaanse broers Wright kregen het toen voor elkaar om voor het eerst met een gemotoriseerd vliegtuig de lucht in de te gaan.
Deze revolutionaire gebeurtenis inspireerde de Nederlander Anthony Fokker. In 1917 bouwt hij zijn eerste vliegtuig, De Spin, en leert hij zichzelf vliegen.
Twee jaar later zette hij een kleine vliegtuigfabriek op poten, die in de jaren daarna uit zou groeien tot een van de grotere fabrikanten ter wereld.
Vandaag de dag zijn volgens Fokker 15.000 mensen werkzaam in de Nederlandse luchtvaartindustrie. Waarvan 3700 mensen bij de Fokker Group, onderdeel van Stork, die goed is voor een omzet van 597 miljoen euro.
Wereldwijd vliegen er nog zo'n achthonderd Fokker-kisten rond, Voornamelijk Fokker 50's, 70's en 100's. Zij worden door Fokker-bedrijven in Nederland, Amerika en Azië onderhouden.