nieuws

Onderzoeker: lichaam opgraven voor onderzoek GHB heeft geen zin

ROTTERDAM - Het heeft geen zin om de 34-jarige Rotterdammer op te graven die vorige maand overleed in een kliniek van Bouman Verslavingszorg. Volgens onderzoeker Ton Nabben zijn sporen van GHB niet meer terug te vinden in het lichaam.
Justitie wil weten of hij gestorven is door de drug GHB in te nemen.
Ton Nabben doet voor het Bonger Instituut voor Criminologie in Amsterdam onderzoek naar drugsgebruik in het uitgaanleven. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat er sporen van GHB worden gevonden omdat de drug niet lang in het lichaam blijft.
Justitie laat weten dat het Nederlands Forensisch Instituut verklaart dat er weldegelijk een kans is dat er sporen van de drug worden gevonden.
Eerder deze maand werd bekend dat twee patiënten van Bouman worden verdacht van de handel in GHB. Daardoor zou in de kliniek in Capelle aan den IJssel één patiënt in coma zijn geraakt en twee anderen werden ziek. Omdat in die periode een vierde man overleed in dezelfde kliniek, wordt onderzocht of ook dat verband houdt met GHB.
De familie van het slachtoffer zegt het goed te vinden dat het lichaam wordt opgegraven om alsnog sectie te kunnen doen. "Dan weten we of hij GHB heeft gekregen, of dat hij verkeerde medicijnen heeft gekregen", zegt Maria Posavac, de zus van het slachtoffer. "We hebben begrepen dat er uitzendkrachten bij Bouman werken en die hebben misschien een fout gemaakt bij de medicatie".
Een woordvoerder van Bouman GGZ laat weten dat de uitzendkrachten ervaren zijn en ook bevoegd om medicijnen te verstrekken. Bovendien worden de spullen klaargezet door de huisapotheker, nadat zij zijn voorgeschreven door een arts. Amir Hrnjic was twee jaar onder behandeling voor zijn alcohol-verslaving. Volgens zijn familie heeft hij nooit drugs gebruikt.
De familie wil de camerabeelden bekijken die zijn gemaakt in de kliniek. Maria: "Het is niet zeker of ze nog bestaan. Maar daarop zijn de laatste uren van mijn broer misschien te zien. Wanneer is hij naar zijn kamer gegaan? Heeft iemand misschien een geintje met hem willen uithalen door hem GHB te geven?" Maria zegt dat haar broer twaalf uur dood in zijn kamer heeft gelegen, voordat het overlijden werd ontdekt. "Eigenlijk schandalig. We hebben gehoord dat zijn lichaam al stijf was en dat het daarom vastsstaat dat hij al een hele tijd dood was".
Volgens de woordvoerder van Bouman staat het patiënten vrij om lange tijd op hun kamer te blijven en worden zij dan niet voortdurend in de gaten gehouden. Het sterfgeval werd ontdekt toen Amir niet kwam opdagen om zijn medicijnen op te halen.
Foto: de overleden Amir Hrnjic