nieuws

Hoge babysterfte in Rotterdamse wijk Charlois

ROTTERDAM - In de Rotterdamse wijk Charlois sterven negentien van de duizend baby's die jaarlijks geboren worden. Dat is bijna twee keer zo veel als in de rest van de stad.
Volgens onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC ondervinden vooral vrouwen in achterstandswijken meer problemen tijdens de zwangerschap en bij de geboorte.
Volgens het Erasmus MC speelt niet alleen de gezondheid van de moeder een rol, maar ook huisvesting, armoede en schulden. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. Het universitair ziekenhuis gaat onderzoeken hoe sterk de invloed van al die factoren is. Volgens de Rotterdamse wethouder Jantine Kriens speelt het probleem niet alleen maar bij allochtonen.
Rotterdam is vorig jaar een aanvalsplan tegen babysterfte gestart. Dat programma heeft de naam Klaar voor een Kind en richt zich op de begeleiding voor en tijdens de zwangerschap.
In Nederland sterven tien op de duizend baby's bij de geboorte. Nederland is met deze cijfers bijna koploper in Europa. Alleen in Frankrijk en Letland liggen de cijfers hoger.