nieuws

Dordtse wethouder Spigt overleeft affaire Drechtwerk

ROTTERDAM - Wethouder Spigt mag van de Dordtse gemeenteraad aanblijven. De raad vindt wel dat hij onvoldoende gecommuniceerd heeft over problemen met de brandveiligheid bij de sociale werkplaats Drechtwerk. Maar een motie van wantrouwen, ingediend door GroenLinks, kreeg geen steun van de coalitie.
De positie van Spigt was onzeker geworden omdat de PvdA vorige week nog niet wist of het de eigen wethouder zou steunen in het debat van dindsdagavond.
Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad en dat een week geleden werd gepresenteerd, werd duidelijk dat Spigt en zijn voorganger vijf jaar lang de Dordtse raad niet hebben geïnformeerd over de problemen rond de brandveiligheid van het pand van Drechtwerk. Oppositiepartij 'Beter voor Dordt' liet toen al weten het vertrouwen in de wethouder te hebben verloren.
In april van dit jaar dreigde de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid het gebouw aan de Kamerlingh Onnesweg te sluiten omdat het al jarenlang niet meer aan de brandveiligheidseisen voldeed.
Het gebouw is inmiddels met noodgrepen wel brandveilig gemaakt. Vorige maand viel het besluit het verouderde pand te slopen en te kiezen voor nieuwbouw.
Voor de verdere afwikkeling van de problemen bij Drechtwerk is wethouder Spigt door de gemeenteraad van Dordrecht onder curatele gezet. Hij moet nu elke twee maanden verantwoording afleggen.
Ook was er dinsdagavond kritiek op burgemeester Bandell, die eveneens vergat om problemen eerder te melden.