nieuws

Bromtoon Eon-centrale Capelle a/d IJssel aangepakt

ROTTERDAM - De bromtoon die door verschillende mensen in Capelle, Ommoord en zelfs Krimpen word gehoord, wordt veroorzaakt door twee ketels van de centrale van Eon in Capelle aan den IJssel. Eon heeft toegezegd het probleem aan het einde van de zomer op te lossen.
Het energiebedrijf deed die belofte dinsdag op een bewonersavond waar zo'n 35 mensen op afgekomen waren.
De milieudienst DCMR heeft de laagfrequente toon die sommige mensen al 2 jaar uit hun slaap houdt, kunnen meten. Het gaat om een bromtoon van 160 Hertz. Het geluid is afkomstig uit de schoorstenen van de warmtekrachtcentrales RoCa 1 en 2. Volgens de DCMR heeft energiemaatschappij Eon alle medewerking aan het onderzoek verleend.
De bromtoon wordt veroorzaakt door een diffuser in de schoorsteen die warme en koude lucht met elkaar mengt. Bij het opwekken van elektriciteit komt warmte vrij die weer gebruikt wordt om water te verwarmen voor de stadsverwarming.
Eon heeft beloofd aan het einde van de zomer de diffuser te verwijderen. Volgens het bedrijf heeft dit gevolgen voor het productieproces. De centrale verliest capaciteit en wordt minder flexibel.
Daarnaast heeft Eon toegezegd voortaan beter met de klagers te communiceren. In de afgelopen 2 jaar heeft het bedrijf amper iets van zich laten horen. Daar werden tijdens de bijeenkomst excuses voor aangeboden.
Eon hoopt dat na de aanpassing het probleem is verdwenen, maar een 100 procent garantie durft de onderneming niet te geven.
Foto: De bijeenkomst trok zo'n 35 omwonenden.