nieuws

Koningin verleent na 23 jaar weer gratie

20-09-beatrixgoed.jpg
20-09-beatrixgoed.jpg
ROTTERDAM - Een 50-jarige man uit Voorne-Putten die een levenslange gevangenisstraf uitzat, heeft gratie gekregen. Hij is vrijgelaten, omdat hij terminaal ziek is.
Het is voor het eerst sinds 1986 dat in Nederland gratie is verleend bij het opleggen van levenslang. Destijds kwam de seriemoordenaar Hans van Zon op vrije voeten. De man uit Voorne Putten zat vast voor een dubbele moord in de Duitse stad Frankfurt in 1992. Hij zou twee mannen hebben doodgeschoten bij een eetcafé. De Duitse rechter legde hem levenslang op. Die straf werd door Nederland overgenomen, toen hij in 1998 naar een gevangenis in ons land verhuisde.
Koningin Beatrix zet persoonlijk handtekening onder vrijlating
Gratie wordt verleend bij Koninklijk Besluit. Koningin Beatrix zet persoonlijk haar handtekening onder de vrijlating. In deze zaak is dat op 29 juni gebeurd. Advocate Judith Serrarens had al eerder in kort geding gevraagd om haar cliënt vrij te laten, op medische gronden. Dat werd afgewezen. De advocate vindt het ver gaan dat gratie nu alsnog wordt verleend, enkel om de laatste weken stervend bij de familie door te brengen. "Mijn cliënt heeft er gemengde gevolens bij. Hij is blij dat hij nu bij zijn vrouw en kinderen is, maar het heeft erg lang geduurd voor deze beslissing is genomen. De gevangenhouding diende al geruime tijd geen enkel doel meer". De vrijlating komt op een moment dat het opleggen van levenslange gevangenisstraffen in Nederland ter discussie staat. De Hoge Raad oordeelde onlangs, op 16 juni, dat levenslang niet in strijd is met de mensenrechten zoals die zijn vastgelegd in een Europees verdrag. Wel tekende de hoogste rechtsinstantie aan dat er enig perspectief moet zijn op vrijlating.
'Levenslang gestraften aan hun lot overgelaten'
Volgens sommige advocaten is dat perspectief er niet en is de mogelijkheid op gratie in Nederland een dode letter. In de Rotterdamse zaak-Inn & Out, waarbij drie verdachten levenslang hebben gekregen voor een drievoudige moord, hebben de advocaten betoogd dat het hier een inhumane straf betreft. Zij wijzen erop dat in vrijwel alle Europese landen na verloop van tijd wordt bekeken of de levenslange straf nog wel zinvol is bij een veroordeelde. In Nederland gebeurt dat niet. "Levenslang gestraften worden volledig aan hun lot overgelaten", aldus de advocaten. Zij hebben nader onderzoek gevraagd naar het gratiebeleid in Nederland. Eén van de advocaten, mr. Julius von Boné, zegt dat ook het huidige geval van gratie van de man uit Voorne-Putten hem niet op andere gedachten brengt. "De Hoge Raad zegt duidelijk dat een gestrafte de hoop moet kunnen houden dat hij ooit weer vrijkomt. Ik kan mij niet voorstellen dat de Raad het een hoopvolle gedachte vindt dat je naar huis mag enkel en alleen om te sterven". Het gerechtshof in Den Haag maakt op 17 juli bekend of zij nader onderzoek wenst naar de levenslange straffen in Nederland, of dat zij direct uitspraak kan doen tegen de drie verdachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl