nieuws

Mexicaanse griep gevaarlijker dan gedacht

ROTTERDAM - De Mexicaanse griep lijkt gevaarlijker te zijn dan eerder werd aangenomen. Die conclusie trekken virologen van het Erasmus MC in Rotterdam na onderzoek. Ze raden iedereen aan om gehoor te geven aan de oproep om zich te laten inenten.
De onderzoekers hebben het Mexicaanse virus vergeleken met een gewoon griepvirus. Net als het gewone virus, verspreidt het Mexicaanse virus zich snel door de lucht. Maar het dringt dieper de luchtwegen binnen. Het risico op een longontsteking is daardoor groter dan bij een normale wintergriep.
Het Erasmus MC heeft 17 speciale kamers waar mensen die ernstig ziek zijn geworden door de Mexicaanse griep in isolatie kunnen worden gehouden. Desnoods kunnen er meer van dit soort 'isolatie-units' worden gecreëerd op andere afdelingen, aldus viroloog en onderzoeksleider Ron Fouchier vrijdagochtend op Radio Rijnmond. Het isoleren van de patiënten moet verdere verspreiding van het virus in hun omgeving voorkomen
Volgens de Rotterdamse wetenschappers moeten er in het najaar misschien scholen dicht als het aantal griepgevallen toeneemt. Dat kan de verspreiding van het Mexicaanse virus remmen, wat tijdwinst oplevert voor de inentingscampagne.
Foto: Een isolatie-unit in het Erasmus MC.