nieuws
Justitie: jeugdzorg moet vaker aangifte doen

ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam vindt dat gezinsvoogden en andere hulpverleners veel vaker aangifte moeten doen van misstanden in gezinnen. Officier van justitie A. de Beer zei dat donderdag in de zaak van een 39-jarige Rotterdammer, tegen wie vier jaar cel en TBS is geëist voor mishandeling van zijn kinderen.
Het gezin van Michel van der G. werd al langere tijd gevolgd door jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming. Alle vijf de kinderen zijn uit huis geplaatst geweest. Jarenlang bestond er een vermoeden van mishandeling, maar het leidde lange tijd niet tot aangiftes.
De Beer: “In het ziekenhuis vertrouwden ze een botbreuk bij een kind van anderhalf niet. Maar ze deden niets, omdat het kind al naar huis was. Ik hoop dat er een verplichte melding komt voor dat soort gevallen”. Ook de gezinsvoogden trokken niet aan de bel. “Ze keken misschien met oogkleppen naar dit gezin. Ik zie zo verrekte weinig aangiftes”.
Gezinsvoogden bedreigd
De officier zei in sommige gevallen wel begrip te hebben voor de voogden. “Ze moeten vaak in bizarre gezinssituaties werken. Ze worden bedreigd, of de banden van hun auto gaan kapot, zoals het geval was na een bezoek aan Michel. Ze zijn bang om aangifte te doen. Maar dat moet toch gebeuren, zodat wij ze kunnen beschermen”.
Hij trok een parallel met de discussie over de kwetsbaarheid van politieagenten, ambulancepersoneel en RET-Medwerkers. “Niemand heeft het over de gezinsvoogden. Maar we moeten iets gaan verzinnen voor hun veiligheid, want op deze manier wordt niemand beschermd”.
Ook de advocaat van Michel van der G.. John Crépin, hekelde de rol van de hulpverleners. “Ze hadden veel eerder moeten ingrijpen. Ik heb in deze zaak veel papier gezien, maar weinig actie. Ze werkten allemaal langs elkaar heen”.
Onderbroek
Crépin staat zijn cliënt al 18 jaar bij een zag de gezinsvoogden komen en gaan. “Het waren er zoveel, dat ze haast over elkaar heen buitelden. De vriendin van Michel heeft eens verzucht “Ik verwissel vaker van voogd dan van onderbroek”. Dat zal de effectiviteit niet ten goede zijn gekomen”.
De kritiek op de hulpverlening liet onverlet dat de grootste verwijten uiteraard richting verdachte gingen. De officier van justitie zei dat een unieke operatie was uitgevoerd tegen Michel van der G. “We hebben alles over hem uit de politiesystemen gehaald. Dan komen we op honderden mutaties, die vrijwel allemaal te maken hebben met agressie en intimidaties”.
De Rotterdammer wordt concreet verdacht van het mishandelen van zijn kinderen gedurende tien jaar. De meeste van die zaken zijn inmiddels verjaard. De verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter liet justitie vallen, wegens gebrek aan bewijs.
Eten met spijkers
Officier van justitie De Beer sprak de hoop uit dat de man nooit meer de verantwoordelijkheid krijgt voor kinderen. “U houdt er een bizarre manier van opvoeden op na. U gooit een kind in de Maas en zegt “ga maar zwemmen”. U geeft ze voor de grap eten met spijkers en veel sambal. Uw zoons en dochter spreekt u consequent aan met “homo” en “hoer”. Ik durf dat psychische terreur te noemen”.
Deskundigen hebben vastgesteld dat de man antisociaal en impulsief is en psychopathische trekken vertoont. Volgens justitie is daarom TBS met dwangverpleging nodig.
Michel van der G. zelf zegt dat hij in enkele gevallen een klap heeft uitgedeeld, maar dat er geen sprake is geweest van stelselmatige mishandeling. De verklaringen daarover van enkele van zijn kinderen noemt hij onbetrouwbaar.
Eén van zijn zoons heeft een schadeclaim ingediend van 5000 euro. De jongen zegt doodsbang te zijn voor zijn vader. Volgens zijn advocaat heeft hij psychische schade opgelopen door de mishandelingen en vertoont hij zelf agressief gedrag.
De rechter in Rotterdam doet op 16 juli uitspraak.