nieuws

Zwijndrechter eist in hoger beroep legervoertuigen terug

Jaap_de_Groot.cropresize.tmp.jpg
Jaap_de_Groot.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Oud-industrieel Jaap de Groot tekent beroep aan tegen de uitspraak over zijn driehonderd historische legervoertuigen die zijn uitgeleend aan het Liberty Park in Overloon. De Groot eist zijn collectie terug omdat de Brabanders volgens hem niet goed omgaan met zijn spullen.
De rechter stelde de voormalige eigenaar van constructiebedrijf Grootint vorige maand in het ongelijk.
Vier jaar geleden verhuisden de oorlogsvoertuigen van het Marshall Museum in Zwijndrecht naar het voormalig Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Het Zwijndrechtse museum had geen plek meer voor het historische materieel.
Om de verzameling van De Groot te kunnen huisvesten, werd het museum in Overloon voor 3,5 miljoen euro verbouwd.
Al snel ontstonden problemen tussen De Groot en het Liberty Park. De vermogende Zwijndrechter vond dat het museum slordig omging met zijn collectie en dat hij te weinig te zeggen had over het beheer ervan. De Groot sleepte het Liberty Park twee jaar geleden voor de rechter om zijn voertuigen terug te krijgen. De oud-industrieel overwoog destijds een eigen museum op te richten.
De collectie van Jaap de Groot is van groot belang voor het Liberty Park. Als de Zwijndrechter het hoger beroep wint en zijn voertuigen terughaalt, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk het einde van het Brabantse museum.
Foto: Jaap de Groot met achter hem een deel van zijn verzameling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl