nieuws

Michel is doodsbenauwd voor TBS

ROTTERDAM - De 39-jarige Michel van der G. uit Rotterdam bekent gedeeltelijk dat hij zijn kinderen en stiefkinderen heeft mishandeld. Daar verdient hij een straf voor, maar één ding wil hij zeker niet: opgesloten worden in een TBS-kliniek.
Michel staat terecht voor een groot aantal feiten. Hij zou gedurende tien jaar zijn kinderen hebben geslagen en geschopt. Zijn dochter zou hij seksueel hebben misbruikt. Dat ontkent hij met kracht. “Ik ben geen kinderneuker”. De verdenking van incest is dermate zwaar, dat daarbij een maatregel als TBS kan worden opgelegd. De Rotterdammer is naar het Pieter Baan Centrum gestuurd om te bekijken of hij een psychiatrische stoornis heeft. Michel heeft daar geweigerd aan onderzoeken mee te doen. “Toen ik naar het PBC ging wist ik dat ik daar gepakt zou worden. Ik heb alle gesprekken met de psychiater geweigerd. Dan kan hij ook niet adviseren dat ik TBS moet krijgen”.
Psychopathisch
De houding van Michel is onderhand een beproefde methode geworden bij veel verdachten. Het Pieter Baan krijgt steeds vaker te maken met “weigerachtige verdachten”. Zij sluiten zich op in hun cel, zodat de onderzoekers geen conclusies kunnen trekken over hun geestesgesteldheid. Over Michel is beperkt gerapporteerd. Een advies over TBS wordt niet gegeven. Wel wordt hij omschreven als “anti-sociaal, zeer impulsief en met trekjes van psychopathie”. De advocaat John Crépin staat zijn cliënt al 18 jaar bij en heeft inmiddels ook een aardig beeld van diens psyche. “Michel is een klassiek geval van een man met een kort lontje. Als je zijn grapjes niet waardeert, dan wordt het al snel een conflict. Hij heeft grote moeite met autoriteiten en als je hem in de hoek zit, dan wordt hij agressief”. De Rotterdammer zelf erkent dat hij een probleem heeft. “Maar als ik lees wat ze over mij schrijven en wat er mis is met mij, dan valt het nog wel mee. Als het allemaal waar zou zijn, dan had ik elke dag op het politiebureau gezeten”.
’Slechte jeugd’
Advocaat Crépin zegt dat er grote overeenkomsten zijn tussen het gedrag van zijn cliënt en dat van zijn vader. “Dan zullen veel mensen wel zeggen “oh ja, hij had zeker een slechte jeugd”. Maar in dit geval is dat wel zo. Michel is zelf stelselmatig verwaarloosd en mishandeld. Los daarvan heeft hij natuurlijk wel een eigen verantwoordelijkheid”. Het gezin van de verdachte staat al langere tijd onder toezicht van jeugdzorg. Al zijn kinderen zijn uit huis geplaatst geweest. “Als ik vrijkom, dan wil ik met mijn vriendin en twee kinderen naar België. Ver weg van Rotterdam in ieder geval”. Justitie in Rotterdam maakt donderdag bekend welke straf zij eist tegen Michel van der G.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl