nieuws

Burgemeesters krijgen vooraf info over vrijgelaten ex-gevangenen

gevangenis.jpg
gevangenis.jpg
ROTTERDAM - Het ministerie van Justitie geeft de burgemeesters van een aantal gemeenten informatie over ex-gevangenen die terugkeren naar hun woonplaats. Het gaat om een proef met circa 15 gemeenten, waaronder Rotterdam en Schiedam.
Kort voordat een gevangene op vrije voeten komt, krijgt de burgemeester de gegevens van de gedetineerde opgestuurd. Het gaat om de persoonsgegevens en het gepleegde misdrijf. Alleen de gegevens van mensen die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf worden bekend gemaakt.
Minister Hirsch Balin en staatssecretaris Albayrak schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat de burgemeester met de informatie beter in staat zou moeten zijn om de openbare orde en veiligheid te garanderen.
Aanleiding voor de proef is een aantal incidenten rond de terugkeer van ex-gevangenen naar hun woonplaats. In Utrecht bijvoorbeeld ontstond vorig jaar september beroering toen een veroordeelde pedofiel in dezelfde flat ging wonen als zijn slachtoffer van destijds. Burgemeester Wolfsen was vooraf hierover niet geïnformeerd en pleitte voor een aanpassing van de wet zodat pedofielen het verboden zou worden in de buurt van hun slachtoffers te gaan wonen.
De proef wordt in maart volgend jaar geëvalueerd. Mogelijk wordt het experiment tussentijds uitgebreid met informatieverstrekking over vrijgelaten tbs-ers en jongeren die in jeugddetentie hebben gezeten.