nieuws

Waterbedrijf betaalt anderhalve ton schadevergoeding

waterleiding2.jpg
waterleiding2.jpg
ROTTERDAM - Waterbedrijf Evides heeft 150.000 euro aan schadevergoedingen betaald vanwege de waterlekkages die ontstonden na een druktest begin april. Op 15 plekken sprongen de leidingen en liep een aantal woningen en bedrijven onder water.
Evides zegt alle schadeclaims inmiddels te hebben afgehandeld, waaronder die van mensen die niet verzekerd waren. Het is niet bekend hoeveel verzekeringsmaatschappijen rechtstreeks aan gedupeerden hebben uitgekeerd.
Het verhogen van de druk in de waterleiding was een test die bedoeld was om te kijken hoe het waterbedrijf in kan spelen op de toenemende vraag naar drinkwater in de toekomst. Meer gebruikers betekent een uitbreiding van het waterleidingnet en om ook in de uithoeken van het netwerk stromend water te hebben, moet mogelijk de druk in het leidingenstelsel worden opgevoerd.
Getroffen plekken waren destijd de Hilledijk, de Vondelingenweg, de Middenbaan Zuid en de Wielewaalstraat in Rotterdam, de Pastoriedijk in Pernis en de Stadhouderslaan en de Kethelweg in Vlaardingen. Ook op de Wezelveen in Spijkenisse waren er problemen, net als op de Molendijk in Simonshaven. Evides had extra mensen achter de hand, maar doordat de monteurs vast kwamen te zitten in de avondspits, duurde het lang voordat alle problemen verholpen waren. Met schade tot gevolg.
Evides weet nog steeds niet wat de oorzaak van de lekkages is geweest. Het onderzoek daarnaar gaat verder.
Directeur Vermaat zei in april dat hij drie mogelijke oorzaken ziet. Ten eerste kunnen er zwakke plekken zitten in het leidingennet. Ten tweede kunnen er verschillen zijn ontstaan in de drukverdeling. Ten derde kunnen er door een ongelukkige samenloop van omstandigheden drukgolven zijn ontstaan.
Foto: Een van de getroffen straten in Rotterdam-Zuid.