nieuws

Cramer praat met Barendrechters over CO2-opslag

barendrecht.jpg
barendrecht.jpg
ROTTERDAM - Milieuminister Jacqueline Cramer praat zaterdagmiddag met verontruste bewoners van Barendrecht over de geplande ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2. De minister bezoekt het CO2-informatiepunt in het winkelcentrum Carnisse Veste.
Shell wil in Barendrecht de kooldioxide die afkomstig is van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven opslaan in uitgeputte aardgasvelden onder Barendrecht.
In Geleen staat een proefproject van GTI en DSM in de planning. De projecten passen in het klimaatbeleid van het kabinet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Het afvangen en opslaan van het broeikasgas wordt gezien als tussenoplossing op weg naar een 'schone' energievoorziening.
Een speciale, onafhankelijke, commissie MER concludeerde eind april dat CO2-opslag veilig kan. Ook Shell zegt dat er geen gevaren zijn. Bewoners en de gemeente zijn echter fel tegenstander van de opslag. Ze vrezen de risico's van het gas en denken dat de waarde van hun huizen daalt.
Het kabinet neemt na de zomer een beslissing of het project doorgaat. Cramer laat zich zaterdag informeren over de bezwaren die leven onder de bewoners. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) sprak daarover maandag al met de gemeenteraad.