nieuws

'Solliciatieplicht voor politici met wachtgeldregeling'

ROTTERDAM - De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer pleit voor een sollicitatieplicht voor politici en bestuurders met een wachtgeldregeling. Hij vindt dat iedereen moet werken voor zijn geld, desnoods in het vrijwilligerscircuit.
Rotterdam betaalt jaarlijks anderhalf miljoen euro aan wachtgeld. Raadsleden en bestuurders die zijn opgestapt of na een ambtsperiode niet zijn herkozen hebben recht op een wachtgeldregeling.
Wethouder Schrijer vindt het niet meer van deze tijd dat politici werkloos thuiszitten met overheidsgeld: 'Van mensen met een uitkering verwachten we ook dat ze een baan zoeken ', aldus Schrijer.
Leefbaar-voorman en oud-wethouder Marco Pastors heeft lange tijd moeten zoeken naar een baan. Zijn omstreden uitspraken over de islam speelde hem parten. Ook oud-VVD-wethouder Stefan Hulman komt moeilijk aan de bak. Hij vertrok als burgemeester van Den Helder na commotie over zijn declaratiegedrag. De onlangs opgestapte VVD-wethouders Mark Harbers en Jeanette Baljeu ontvangen ook wachtgeld. Onbekend is of zij aan het solliciteren zijn.
Een solicitatieplicht voor politici met een wachtgeldregeling moet officieel landelijk geregeld worden. Wethouder Schrijer wil het zo organiseren dat Rotterdamse raadsleden en bestuurders de norm onderschrijven. De meeste oud-politici met wachtgeld zoeken een baan of verrichten vrijwilligerswerk. Alleen het hoeft niet. Dat wil de wethouder van Werk veranderen.