nieuws

Verzet Augustijnenkerk Dordrecht tegen islamitisch kunstwerk

ROTTERDAM - De Augustijnenkerk in Dordrecht wil niet dat het kunstwerk 'het Mekka van Calvijn' wordt geplaatst tegenover de kerk op Het Hof. De Augustijnenkerk ziet het kunstwerk van Aziz Bekkaoui als een provocatie.
Bekkaoui heeft zijn kunstwerk gemaakt ter gelegenheid van het 500-ste geboortedag van Johannes Calvijn. Het gaat om een kubus van vier bij vier meter die is gemaakt van spiegelend glas. Het werk verwijst naar de Ka'aba, het centrale heiligdom van de islam in Mekka.
De Ka'aba in de Grote Moskee in Mekka speelt een belangrijke rol tijdens de bedevaart van moslims. Pelgrims lopen er zeven keer omheen en moslims worden geacht in de richting van de Ka'aba te bidden, ook als ze niet in Mekka zijn.
Volgens koster De Boon van de Augustijnenkerk heeft Calvijn als grondlegger van de reformatie niets met Mekka of de islam. 'Het gaat om een puur christelijk aangelegenheid', aldus De Boon. 'Bovendien moet het kunstwerk komen op het plein waar de reformatie begonnen is, waar de nationale synode in de 16e eeuw is gehouden.'
Aziz Bakkaoui heeft zich laten inspireren door Calvijn. 'Calvijn staat veel meer voor een levensstijl: het zelf denken en jezelf ontwikkelen en niet alles zomaar aannemen van anderen. Dat is iets wat niet alleen in Nederland met Calvijn is ontstaan, maar ook in vele eeuwenoude beschavingen. Ik wil de overeenkomst tussen die beschavingen laten zien,' aldus de Marokkaanse kunstenaar. 'Het calvinistische arbeidsethos van hard werken en soberheid vind je niet alleen onder Nederlanders; je komt het ook bij anderen tegen.'
Oorspronkelijk zou het kunstwerk van Bakkaoui vorige week vrijdag worden onthuld, maar door alle commotie is dit met een maand uitgesteld. De nieuwe datum is 17 juli.
Foto: Aziz Bekkaoui.