nieuws

C2000-mast dag en nacht bewaakt

ROTTERDAM - De C2000-zendmast bij de Essenburgsingel in Rotterdam-West staat er. Dinsdagavond is zoals gepland de bouw voltooid, die 's morgens was begonnen nadat de politie het terrein had ontruimd.
Enkele tientallen buurtbewoners deden toen een laatste poging om het neerzetten van de mast tegen te houden. Zeven van hen ketenden zich vast op de bouwplaats en moesten worden losgeknipt. Het terrein wordt nu dag en nacht bewaakt door de politie en een beveiligingsbedrijf. Dinsdagochtend pakte de politie zeven actievoerders op, die zich verzetten tegen de bouw van de C2000-mast op de Essenburgsingel. Een aantal van hen, onder wie twee raadsleden, had zich vastgeketend aan een bouwkraan. Kort nadat ze waren losgemaakt, begonnen de werkzaamheden.
De blokkade-actie begon rond half vier 's nachts toen duidelijk werd dat met de aanleg van de omstreden antennemast begonnen zou worden. Vier raadsleden van Leefbaar Rotterdam, SP, PvdA en GroenLinks steunden de buurtbewoners door naar de Essenburgsingel te komen. De raadsleden Bonte van GroenLinks en De Kleijn van de SP ketenden zich samen met een aantal andere actievoerders vast. Rond kwart voor elf werden ze allemaal gearresteerd.
Na enkele uren stonden ze weer op vrije voeten. Unaniem zeiden ze tegen TV Rijnmond dat ze de boete niet gaan betalen en de zaak voor de rechter willen laten komen.
De hoge C2000-mast is nodig voor de communicatie tussen hulpdiensten. Buurtbewoners zien de mast liever een paar honderd meter verder neergezet worden, in de spoordriehoek. Volgens de brandweer is dat niet mogelijk omdat de stroomdraden van het spoor storen met de C2000-signalen.
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken liet vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer weten dat verplaatsing van de mast naar de Spoordriehoek geen optie is vanwege de kans op storingen in het communicatieverkeer. Ook andere masten zouden die problemen niet kunnen ondervangen. Ze gaf opdracht de bouw van de C2000-mast te hervatten.
Burgemeester Aboutaleb liet dinsdag weten onaangenaam verrast te zijn door de protestactie. Hij vindt dat als het hoogste orgaan, de Tweede Kamer, een besluit heeft genomen, mensen dat moeten respecteren.