nieuws

'Verkiezingsuitslag zegt niets over Rotterdamse raadsverkiezingen'

ROTTERDAM - Rotterdamse politici geloven niet dat de Europese verkiezingswinst van de PVV een voorbode is voor de raadsverkiezingen van volgend jaar. De partij van Geert Wilders kreeg donderdag ruim 22 procent van de Rotterdamse stemmen.
De PvdA haalde nog geen vijftien procent, minder dan de helft dan bij de vorige Europese verkiezingen. Ook het CDA en de VVD hebben flink verloren.
Volgens fractieleider Peter van Heemst van de PvdA zegt de uitslag van donderdagavond helemaal niets over de gemeenteraadsverkiezingen. 'Europa zegt de meeste mensen niets. Bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat het om de vraag aan welke partij vertrouwen we de toekomst van de stad toe.'
Van Heemst denkt ook dat het opkomstcijfer van Rotterdam het beeld vertroebelt. Donderdag is nog geen dertig procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. “Zo’n lage opkomst zegt niets over de krachtsverhoudingen van volgend jaar als meer dan zestig procent van de Rotterdammmers gaat stemmen.”
Burgemeester Aboutaleb noemt het stemgedrag van de Rotterdammers moeilijk te duiden. Hij wijst erop dat waarschijnlijk weinig allochtonen hun stem voor het Europees parlement hebben uitgebracht en verwacht dat zij dat op 3 maart 2010 wel gaan doen.
'Gezien de demografische samenstelling van Rotterdam zal dat zeker invloed hebben op de uitslag. Bovendien weten we niet hoe de mensen die normaal op Leefbaar Rotterdam stemmen nu hebben gekozen. Zijn zij massaal naar de PVV gegaan of hebben ze ander stemgedrag vertoond', aldus Aboutaleb.
De PVV maakt pas na de zomervakantie bekend of de partij deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Die beslissing hangt af van de beschikbaarheid van goede kandidaten en vooral of er een geschikte lijsttrekker wordt gevonden. Peter van Heemst van de PvdA gaat er vanuit dat de PVV meedoet en dat dat vooral Leefbaar Rotterdam zetels zal kosten.
Een deel van de Leefbaar-fractie hoopt nog dat Wilders Rotterdam links zal laten liggen, maar sommige zien ze ook voordelen van een extra rechtse partij in de stad. Onlangs liet Marco Pastors al weten dat hij graag met de PVV wil samenwerken. Ook Hennie van Schaik van Leefbaar gelooft niet dat de PVV en zijn fractie elkaar in de weg gaat zitten. “Ben je gek, wij zijn een goede rechtse partij, de PVV is een goede partij. Daar komen we wel uit met z’n allen.”