nieuws

Veel Rijnmonders stemmen op PVV

ROTTERDAM - De partij van Geert Wilders is ook in de regio Rijnmond de grote winnaar van de Europese verkiezingen. In ongeveer de helft van de gemeenten trok de PVV de meeste stemmen. In Rotterdam koos ruim 22 procent van de kiezers voor de PVV.
Het aantal stemmers voor de PvdA halveerde in Rotterdam. D66 is gegroeid en is nu de derde partij van Rotterdam met 13 procent van de stemmen. De PVV met lijstrekker Madlener behaalde wel een lager percentage dan Pim Fortuyn bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Fortuyn haalde bijna 35 procent.
De opkomst in Rotterdam was donderdag laag: nog geen 30 procent. Vijf jaar geleden was dat met 32 procent iets meer. Landelijk was de opkomst 36 procent terwijl dit vijf jaar geleden nog vier procent hoger was.
De PVV deed het ook goed in Dordrecht, Gorinchem, Vlaardingen, Barendrecht, Spijkenisse en Schiedam. In gemeenten als Hardinxveld, Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam deed de Christenunie/SGP het traditioneel goed.
Ook landelijk gezien is de PVV is de grote winnaar van de Europese verkiezingen. De partij van Wilders krijgt vier zetels in Brussel. Het CDA is de grootste partij met vijf zetels. De PvdA moet vier zetels inleveren: zij gaan van zeven naar drie zetels. Ook de VVD gaat van vier naar drie.
GroenLinks en D66 boeken winst en krijgen beide drie zetels. De SP en Christenunie houden er ieder twee.