nieuws

'Laat zielige kleine vogeltjes gewoon liggen'

ROTTERDAM - Het is op het moment topdrukte bij Vogelklas Karel Schot. De vogelopvang in Rotterdam zit tot aan de nok toe vol met jonge piepende vogeltjes en andere patiënten. Voorbijgangers met medelijden zijn hier deels debet aan.
Rond deze tijd slaan de meeste vogeltjes voor het eerst hun vleugels uit en worden zij op de grond gevonden door voorbijgangers met medelijden. Hoewel mensen denken goed te doen door de kleintjes naar de vogelopvang te brengen, wil de Vogelklas benadrukken de vogeltjes vooral te laten liggen, hoe moeilijk dit ook is.
Natuurwet
Een medewerker van de Vogelklas geeft het voorbeeld van kleine koolmeesjes. Ze zijn onder een boom gevonden en een willekeurige passant zou kunnen denken dat ze daar door een ongelukje terecht zijn gekomen. Maar niets is minder waar: het hoort allemaal bij de opvoeding van de moeder. De Vogelklas geeft het dringende advies de vogeltjes te laten liggen, zo dicht mogelijk bij de ouders. Een natuurwet, waarvan argeloze voorbijgangers met medelijden, niet voldoende op de hoogte zijn.
Zeldzame groene spechten
Ook de storm van afgelopen maandag zorgde voor een overvloed aan verloren diertjes. Dinsdagochtend werden in de Vogelklas zeldzame groene spechten binnengebracht. Gemeentewerken was bezig met opruimen van een omgewaaide boom en trof het jonge nestje aan. De Vogelklas benadrukt dat het dit geval wel goed was om de beestjes langs te brengen omdat de storm hun hele nest had vernield.
Eenden hebben het moeilijk
Het hele lenteseizoen worden er ook veel eendjes binnengebracht. Eenden broeden meerdere keren per jaar en beginnen al vroeg met hun eerste nestjes. Veel eendjes blijven alleen achter omdat hun moeder wordt doodgereden of omdat ze verdwalen. Maar ook mensen kunnen het leven van eenden flink zuur maken, aldus de Vogelklas. Vandalen bespuiten ze met grafitti of stoppen rotjes in het eten, met vaak desastreuze gevolgen. In dat soort gevallen zorgt de Vogelklas dat de eenden weer worden opgeknapt en voldoende herstellen van de verwondingen.