nieuws

Spinselmot neemt Spuikade Rotterdam over

ROTTERDAM - Na al eerder andere delen van Nederland te hebben geteisterd, zijn de rupsen van de Spinselmot nu ook in onze regio in steeds grotere getale aanwezig. Aan de Spuikade in Rotterdam hebben de beestjes een aantal bomen ingepakt met hun witte net van draden.
Ook een auto is helemaal bedekt met het spul van de spinselmot, wat er spookachtig uitziet. Ook uit Rotterdam-Hoogvliet, de Beverwaard en Ridderkerk komen meldingen over de Spinselmot.
Ondanks de vele klachten grijpt Gemeentewerken Rotterdam niet in. De rupsen zouden vanzelf binnen vier weken verdwijnen. Wel wordt overwogen de omgeving tijdelijk af te zetten om persoonlijke schade te beperken.
De rupsen weven een dikke witte kleefmassa om zich heen. Dit doen ze om zichzelf te beschermen tegen vogels. De beestjes vreten de bladeren van de bomen in snel tempo op, veranderen daarna in een cocon, waar uiteindelijk een mot uitkomt. Het is een jaarlijks terugkerend natuurverschijnsel, maar zoveel als op de Spuikade is bijzonder.
Volgens deskundigen zijn de rupsen niet gevaarlijk voor mensen en ook niet voor de bomen, die ze kaalvreten. Auto's moeten wel meerdere keren door de wasstraat.