nieuws

NAi toont oude maquettes Rotterdams stadhuis

ROTTERDAM - Het Nederlands Architectuur Instituut toont sinds zaterdag zeven historische ontwerpen voor het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. Het zijn de inzendingen op een prijsvraag uit 1912 die was uitgeschreven door de gemeente. Van vier ontwerpen zijn voor het eerst sinds lange tijd ook de maquettes te zien.
De bouwsels hebben jarenlang op de zolder van het stadhuis aan de Coolsingel gelegen, verborgen voor het publiek. Omdat de maquettes een schaal van 1 op 50 hebben, zijn ze erg gedetailleerd. De afgelopen tijd zijn ze gerestaureerd en worden ze na ruim tachtig jaar door het NAi tentoongesteld.
Rotterdam organiseerde in 1912 een ontwerpwedstrijd voor een nieuw te bouwen stadhuis aan de Coolsingel. Zeven ontwerpen dongen mee naar de hoofdprijs. De gemeenteraad koos uiteindelijk voor het ontwerp van professor Henri Evers. In 1914 ging de eerste paal de grond in, een jaar later werd de eerste steen gelegd door koninging Wilhelmina en in 1920 werd het gebouw in gebruik genomen.
Bijna honderd jaar later heeft Rotterdam opnieuw een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Deze keer gaat het om het Nieuwe Stadskantoor, dat aan het Rodezand moet komen, aan de achterkant van het stadhuis.
Wethouder Karakus maakte zaterdag in het NAi de namen bekend van de vijf deelnemende architectenbureaus. Onder meer het Rotterdamse Claus en Kaan, architectenbureau Mecanoo samen met Wubbo Ockels en OMA van architect Rem Koolhaas gaan de komende maanden werken aan schetsontwerpen voor het Nieuwe Stadskantoor.
Vanaf september zijn de schetsontwerpen van de vijf te zien in het NAi en in de leegstaande winkelpanden van het huidige Stadskantoor aan de Meentzijde. Iedereen mag vanaf dan zijn mening geven over de ontwerpen.
Afbeelding: twee van de vier maquettes die te zien zijn in het NAi.