nieuws

Veel Rotterdammers betalen te veel huur

ROTTERDAM - Van de Rotterdammers die vorig jaar naar een huurteam stapten betaalde 90 procent teveel huur. Dat zegt het huurteam Rotterdam. Het gaat om ongeveer 800 mensen, die een woning huren in de particuliere sector. 
Lang niet iedereen weet wat de rechten zijn voor huurders en dat de huurprijs die ze betalen waarschijnlijk flink omlaag kan.
De prijsbepaling door de huurteams gebeurt op basis van een puntensysteem. De grootte van de woning, aanwezigheid van sanitair, staat van het onderhoud en servicekosten worden omgezet in punten. De punten worden vervolgens omgerekend naar een som en zo stelt het huurteam de huurprijs vast. Als deze een stuk lager blijkt te zijn als het huidige huurbedrag, start er een procedure bij de huurcommissie. Na ongeveer zeven maanden doet de commissie uitspraak.
De huurder krijgt bij een te hoge huur het verschil van de huur met terugwerkende kracht terug. Je kunt alleen een aanvraag doen tot huurverlaging als je een bij particuliere verhuurder huurt en niet meer dan 631,73 euro huur per maand betaalt. Zo'n procedure kan moet binnen zes maanden na het afsluiten van het huurcontract beginnen, anders komt de woning in de vrije sector.
Als je naar een huurteam stapt moet je eenmalig elf euro betalen. Dit bedrag krijg je aan het eind van de rit weer terug.