nieuws

Onderzoek naar oorzaak Dordtse brand

ROTTERDAM - De politie is begonnen met het onderzoek naar de brand die V.A.F. Instruments in Dordrecht in de as heeft gelegd. Het vuur in het pand aan de Vierlingstraat op industrieterrein Dordtse Kil 2 brak donderdagavond in alle hevigheid uit.
De brandweer heeft mogelijk nog dagen nodig om na te blussen. Om het grote aantal brandweerauto's aan en af te voeren was vrijdag tijdelijk 1 rijstrook van de Rijksstraatweg afgesloten.
De rookwolken waren donderdag in de wijde omgeving te zien. Niemand raakte gewond en er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Een enorme rookwolk dreef met de westenwind in de richting van de woonwijk Sterrenburg.
De brand werd bestreden door de brandweerkorpsen van Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en 's-Gravendeel. Twaalf blusvoertuigen waren ter plaatse, waarvan er acht werden ingezet. Rond 23 uur uur werd de brand minder hevig.
De afrit 's-Gravendeel op de A16 in de richting Breda werd korte tijd afgesloten. Ook de A16 zelf was even dicht. Op de fiets- en voetgangersbrug over de A16 hadden zich honderden mensen verzameld om naar het vuur te kijken.
V.A.F. Instruments maakte meet- en regelsystemen voor de scheepvaart en de procesindustrie. Op een aantal terreinen is het Dordtse bedrijf wereldmarktleider.
Het is nog niet duidelijk waardoor de brand ontstaan is. De schade loopt in de miljoenen.
foto's Rob van der Woude