nieuws

Feyenoord staakt gesprekken met investeerders

ROTTERDAM - De onderhandelingen tussen Feyenoord en een groepje vermogende supporters zijn stukgelopen. Beide partijen zijn het niet eens geworden over de voorwaarden en de garanties die de potentiële investeerders in ruil voor hun financiële steun eisten.
Volgens Feyenoord verschilt de clubleiding te veel van mening met de kapitaalkrachtige ondernemers over het tempo waarin de huidige begroting en de schuld kunnen worden teruggebracht. De Rotterdamse club worstelt met een schuldenlast van meer dan 20 miljoen euro. Om alle salarissen in de laatste maanden van het seizoen te kunnen betalen, heeft Feyenoord opnieuw geld moeten lenen.
'Geen hoofdrol meer voor Feyenoord nationaal en internationaal'
Voor komend seizoen moet de directie het budget met ruim 6 miljoen terugbrengen, tot iets minder dan 40 miljoen, om de begroting sluitend te krijgen. De vermogende supporters, onder wie Rotterdammer Michel Perridon, wilden de begroting voor komend seizoen echter al op 37 miljoen vaststellen. Ze accepteerden daarmee volgens Feyenoord dat hun club de komende jaren geen hoofdrol meer zou spelen in het nationale en internationale voetbal. Begin dit jaar werd bij Feyenoord nog gesproken over een mogelijke financiële injectie van ongeveer 60 miljoen euro. Mede door de financiële crisis haakten evenwel nogal wat potentiële geldschieters af. Uiteindelijk had de Rotterdamse club 'blij' mogen zijn als de helft van het oorspronkelijke bedrag op tafel was gekomen, zo liet Perridon in een eerder stadium weten.
Geld bedoeld om de selectie te versterken
De financiers die overbleven, boden begin februari schriftelijk hun financiële steun aan bij Feyenoord. Ze dienden eveneens een fors eisenpakket in: inzage in de boeken, een sluitende, en dus forse lagere begroting voor het komende seizoen en een of meerdere zetels in de raad van commissarissen. Ook mocht Feyenoord het 'nieuwe geld' absoluut niet gebruiken om oude rekeningen mee af te lossen. De beoogde financiële steun mocht feitelijk alleen worden gebruikt om de selectie te versterken. Perridon stelde destijds ook een forse salarisverlaging bij heel Feyenoord voor, inclusief de technische staf en spelersgroep. Daarmee maakte hij zich bij de betrokkenen niet populair in De Kuip.
'Afhaken sponsors is een grote tegenvaller'
Ondanks diverse gesprekken met de directie en de raad van commissarissen van Feyenoord bleef een akkoord uit. Voor de nieuwe trainer Mario Been en technisch adviseur Leo Beenhakker is het afhaken van de potentiële investeerders een grote tegenvaller. Daardoor moet het nieuwe technische duo waarschijnlijk aan de slag met de huidige selectie waarin ook nog een aantal spelers dient te vertrekken wegens de bezuinigingen.