nieuws

Rotterdam: proef tegen gedwongen uithuwelijking

Uithuwelijking moet tegengehouden worden
ROTTERDAM - In Rotterdam kunnen leerlingen binnenkort een verklaring tekenen waarin staat dat ze zich tegen gedwongen uithuwelijking verzetten. Komt zo'n leerling na de zomervakantie niet terug op school, dan kan de school de politie inschakelen.
De anti-uithuwelijkingsverklaring kan in een ander land worden gebruikt om een rechtszaak aan te spannen tegen het gedwongen verblijf.
Het gaat om een proef, schriijft wethouder Kriens woensdag in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens haar heeft het systeem in Groot-Brittannië tot goede resultaten geleid.
Jaarlijks keren tieners van Marokkaanse, Turkse en Pakistaanse komaf na de zomervakantie niet terug op school. Daar valt hun afwezigheid als eerste op. De leerplichtambtenaar wordt dan ingeseind, maar meestal kan die niet zoveel doen.
De verklaring is onderdeel van een grote Rotterdamse campagne tegen gedwongen huwelijken en eergerelateerd geweld. Leerlingen krijgen informatie over deze onderwerpen en docenten worden getraind om signalen te herkennen.