nieuws

100 miljoen om economie uit slop te halen

ROTTERDAM - Coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks willen dat Rotterdam nog eens 100 miljoen euro versneld investeert om de economie te stimuleren. Dat bedrag komt bovenop de 123 miljoen euro waar de gemeenteraad eerder dit jaar al mee akkoord ging.
Dat staat in het aanvullende coalitieakkoord dat de Rotterdamse coalitiepartners vrijdag presenteerden. De aanvulling komt drie weken nadat twee VVD-wethouders uit het Rotterdamse college waren gestapt.
Mark Harbers en Jeannette Baljeu dienden eind april hun ontslag in naar aanleiding van het debat over de integratie-adviseur, de omstreden islamoloog Tariq Ramadan. Hun plaatsen worden opgevuld door het Zuidhollandse Statenlid Peter Lamers (CDA) en een nog onbekende PvdA-kandidaat.
De sociaal-democraten hopen de naam van hun nieuwe wethouder komend weekend naar buiten te brengen. GroenLinks-wethouder Rik Grashoff krijgt de gewenste post milieu erbij.
De extra miljoenen zouden volgens de partijen kunnen worden geïnvesteerd in voorzieningen voor elektrische auto's, fietsvoorzieningen en het aankopen van verwaarloosde panden. Verder hebben de partijen nieuwe afspraken gemaakt over de invoering van het Elektronisch Kinddossier (EKD).
,,Onjuiste informatie in het dossier moet snel zijn te corrigeren. De ontwikkeling van het EKD word gericht op risicogezinnen'', zo zei CDA-fractievoorzitter Karen Duys.
De coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks behield een meerderheid in de raad; 23 van de 45 zetels. PvdA is met achttien zetels veruit de grootste collegepartij. CDA (drie) en GroenLinks (twee) moeten het met beduidend minder doen. De PvdA krijgt in de nieuwe opzet vier wethouders, CDA drie en GroenLinks behoudt een post.