nieuws

'Chinese bende in Rotterdam is uitgeschakeld'

ROTTERDAM - Justitie zegt een flinke dreun te hebben uitgedeeld aan de Chinese onderwereld in Rotterdam. Elf leden van een bende zijn voor de rechter gedaagd voor moord, afpersing, XTC-smokkel en mensenhandel.
Justitie heeft deze week straffen tot 12 jaar cel geëist. De meeste verdachten zullen een eventuele straf voorlopig ontlopen, omdat zij als illegaal het land zijn uitgezet. Volgens de advocaten is het bewijs in deze zak bovendien erg mager. Het onderzoek naar de Chinese Rotterdammers komt voort uit andere grote strafzaken uit het verleden, zoals de Dover-zaak, waarbij 58 Chinezen om het leven kwamen door verstikking. Ook in deze zaak speelt mensensmokkel een rol. Verder wordt gesproken van afpersing, onder meer van de restaurants Ocean Paradise en de Chinese Muur in Rotterdam. Justitie zegt dat de reputatie van de groep al voldoende was om angst in te boezemen. Eén van de verdachten is de 24-jarige Xin L. Hij kwam rond 2001 naar Nederland om hier zijn geluk te zoeken. Xin wordt verdacht van betrokkenheid bij doodslag in Kerkrade. Daar zou hij in april 2004 een landgenoot hebben doodgeschoten. Volgens justitie had de schietpartij in de Limburgse stad te maken met een ruzie over een gokhal. Xin L. erkent dat hij op dat moment in Kerkrade was, net als vele andere Chinezen. Maar volgens zijn advocaat Frank van Ardenne had hij een bijzonder alibi: “Hij stond te urineren toen er werd geschoten. Hij is daar toen zo van geschrokken, dat zijn geslachtsdeel tussen zijn rits terechtkwam en is gaan bloeden”.
Piemel
Justitie ziet het verhaal juist als een bewijs dat Xin L. liegt. Als zijn “piemel” werkelijk bekneld was geraakt, dan was er wel bloed aangetroffen in de auto waarin hij na de schietpartij is weggereden. Van Ardenne noemt dat “een krampachtige manier van bewijsvoering”. Het staat in ieder geval wel vast dat er zes wapens zijn aangetroffen bij de groep van elf verdachten. Eén vuurwapen zat in een grote pot met rijst, in de woning van Yu L. (49) Justitie ziet haar als de boekhoudster van de bende. Volgens Van Ardenne, die ook deze verdachte bijstaat, kwamen er veel mensen in haar woning en weet zij niet wie het wapen erin heeft gestopt. "Ze gebruikte die pot nooit, want ze at altijd buiten de deur in Chinese restaurants". De advocaat heeft vooral veel moeite met de afgeluisterde telefoongesprekken die als bewijs zijn gebruikt. “Het gaat om hele specifieke dialecten van het Chinees. Daar zijn wel tolken voor, maar die spreken weer geen Nederlands. Dus die tolk moet weer door een andere tolk worden vertaald en dat is natuurlijk “tricky”. Kleine nuances in het taalgebruik kunnen heel snel verkeerd worden geïnterpreteerd”. De berechting van de Chinezen vindt plaats bij de rechtbank in Den Bosch. De zaal bleef tijdens het mega-proces grotendeels leeg, omdat tien van de elf verdachten door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) als illegalen het land zijn uitgezet. Als zij worden veroordeeld, dan kunnen zij niet direct naar de cel worden gestuurd. Wel kan een internationaal opsporingsbevel worden uitgevaardigd. De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.