nieuws

Akkoord over nieuw Rotterdams college

ROTTERDAM - Het Rotterdamse college gaat weer acht wethouders tellen. CDA, PvdA en GroenLinks zijn het dinsdag eens geworden over hoe het vertrek van de VVD uit het college opgevangen moet worden.
CDA en PvdA leveren ieder een extra wethouder. Het CDA schuift Statenlid Peter Lamers naar voren; de PvdA heeft nog geen kandidaat, maar hoopt vrijdag met een naam te komen. De enige GroenLinks-wethouder, Grashoff, gaat voortaan ook over milieuzaken. De 40-jarige Lamers wordt onder meer verantwoordelijk voor buitenruimte en sport. De nieuwe PvdA-wethouder krijgt de portefeuille verkeer & vervoer en economie. Zittend wethouder Bolsius is nu verantwoordelijk voor de haven.
Oorspronkelijk zouden de portefeuilles van de opgestapte VVD-wethouders worden verdeeld over de blijvende wethouders, maar daar is dus niet voor gekozen.
De VVD stapte drie weken geleden uit de coalitie uit onvrede over de gang van zaken rond de islamgeleerde Tariq Ramadan. De partij wil dat de gemeente Ramadan niet meer inhuurt als gangmaker van de islamdebatten in de stad, maar de overige coalitiepartijen CDA, PvdA en GroenLinks willen dat wel. De wethouders Harbers en Baljeu legden daarop hun functie neer.
De overgebleven coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks heeft een krappe meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad: 23 van de 45 zetels.