nieuws

Dordrecht eert Calvijn

ROTTERDAM - Dordrecht viert dit jaar met verschillende tentoonstellingen en activiteiten het vijfhonderdste geboortejaar van Johannes Calvijn; de kerkhervormer die zijn stempel onuitwisbaar op de Nederlandse volksaard drukte.
Alleen al voor de tentoonstelling Calvijn & Wij in de Grote Kerk verwacht de gemeente de komende maanden 80.000 tot 100.000 bezoekers.
Het is voor het eerst dat er in Nederland een grote tentoonstelling volledig aan Calvijn gewijd is. Bezoekers komen er alles te weten over de kerkhervormer en worden vooral ook aan het denken gezet over het calvinisme. Dit fenomeen vormt een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit, maar de meningen verschillen over wat het nu eigenlijk precies inhoudt.
Theologen en bekende Nederlanders als Appie Baantjer en Ursul de Geer leggen op beeldschermen uit wat calvinisme voor hen betekent. Koningin Beatrix was donderdagavond aanwezig bij de opening van de tentoonstelling.
Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr opent de tentoonstelling met een gedicht over Calvijn, dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef. De tentoonstelling is tot oktober te zien.