nieuws

Werkstraffen voor fraude met woningen

20-09-Woningbouw.jpg
20-09-Woningbouw.jpg
ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag werkstraffen van 240 uur opgelegd aan twee mannen voor oplichting op de huizenmarkt.
Muhammed K. en een vriend kregen daarnaast ook een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden voor hun werkzaamheden voor makelaarskantoor Solid Trust, dat woningen voor te hoge prijzen verkocht. De rechtbank oordeelde dat het tweetal deel uitmaakte van een criminele organisatie die zich bezighield met oplichting en valsheid in geschrifte.
De opgelegde straffen liggen lager dan het Openbaar Ministerie had geëist, ook omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat de verdachten zich ook schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van geld. Daarnaast hebben ze ,,niet overmatig geprofiteerd'' van het geld dat Solid Trust verdiende met zijn malafide praktijken.
Solid Trust haalde particulieren over verschillende woningen te kopen met de belofte dat ze veel geld zouden kunnen verdienen met de verhuur ervan. Om de hypotheken rond te krijgen, werd gedaan alsof de koper zelf in de verschillende huizen zou gaan wonen.
De financiering van huizen voor de verhuur is namelijk lastiger. Achteraf bleek dat de kopers te veel geld hebben betaald voor hun woningen.
De rechtbank veroordeelde donderdag ook vier taxateurs die meewerkten aan de frauduleuze praktijken. Zij hebben taxatierapporten vervalst dan wel ondertekend, waarin de waarde van woningen ver boven de marktwaarde lag.
Daardoor zijn kopers en hypotheekverstrekkers gedupeerd. De vier ondermijnen het vertrouwen dat consumenten stellen in de makelaars en taxateurs, aldus de rechtbank.