nieuws

Nieuw boek over de jodenvervolging in Rotterdam

ROTTERDAM - "Wie heeft er nog herinneringen aan de 500 joden die voor de oorlog in onze dorpen woonden?" Zo luidde de oproep naar mensen die verhalen hadden over de joden in de toen nog zelfstandige gemeenten Hillegersberg en Schiebroek.
Drie jaar later zijn alle herinneringen van de mensen gedocumenteerd en vastgelegd in het nieuwe boek ‘Een gedenkteken en een naam' dat vrijdag is gepresenteerd. Het boekje is bedoeld als een eerbetoon aan de Joodse burgers van de gemeenten die de oorlog niet hebben overleefd. Mevrouw Nelleke van Cleeff, die het Jodenkamp Theresienstadt heeft overleefd, nam het boek in ontvangst.
In eerste instantie werd er gedacht aan een artikel als eerbetoon. Toen bleek dat er veel verhalen binnenkwamen werd besloten er een boek van te maken. Hillegersberg en Schiebroek hebben sinds de samenvoeging met de Rotterdamse gemeente geen eigen herdenkingen meer. Uit de hoeveelheid reacties van de burgers bleek dat het de mensen goed deed om hun verhaal kwijt te kunnen.
Het boekje beschrijft verhalen van (ex-)bewoners van de gemeenten. Zo kun je lezen over de Jodenvervolging uit de gemeenten afgezet tegen de Holocaust in Nederland. Een aantal persoonlijke verhalen geeft een beeld over de strijd die de joden voerden om de verschrikkelijke tijd te doorstaan.
Het boekje eindigt met een lijst van 248 namen van Joodse slachtoffers uit de twee gemeenten. Volgens de samenstellers van het boek waren er in werkelijkheid waarschijnlijk veel meer slachtoffers.