nieuws

10.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s

01-09-file_aanrijding_snelweg0.jpg
01-09-file_aanrijding_snelweg0.jpg
ROTTERDAM - Er komt een landelijk netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto's. Tien van de elf regionale netbeheerders hebben daar afspraken over gemaakt. Alleen Stedin, actief in de regio Rotterdam, Utrecht en Den Haag, doet niet mee omdat de netbeheerder eerst een betere afstemming wil.
De netbeheerder wil eerst overeenstemming met de energieleveranciers, auto-producenten en gemeenten in het gebied over de plaatsing van de oplaadpunten .
In 2012 moeten er in het hele land zeker tienduizend plaatsen zijn om elektrische auto's op te laden. Dat soort auto's worden nog weinig verkocht, maar de netbeheerders hopen dat met de oplaadpunten te stimuleren. Met het initiatief is een investering gemoeid van vijftien miljoen euro.
Elektrische auto's stoten geen broeikasgas CO2 uit en ook geen fijnstof. Volgens de netbeheerders stinken dit soort auto's niet, maken ze vrijwel geen geluid en kunnen ze gebruik maken van groene stroom.
Het elektrisch rijden zal op termijn gecontroleerd worden ingevoerd. Het Nederlandse netwerk is nu nog niet berekend op grootschalig elektrisch rijden.