nieuws

Beruchte crimineel wilde aanslagen plegen

quakkelsteijn_balk2.jpg
quakkelsteijn_balk2.jpg
ROTTERDAM - De Vlaardingse crimineel Erik-Jan Q is van plan geweest aanslagen te plegen op gebouwen in Nederland. Het ging mogelijk om de rechtbank van Rotterdam, Hotel New York en het Botlekgebied.
Volgens justitie had hij een grote hoeveelheid explosieven verzameld in zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam. De 38-jarige Erik-Jan Q verbleef daar nadat hij in 2001 op spectaculaire wijze was ontsnapt uit gevangenis De Schie. Hij was gevlucht via een luchtkoker met een ladder. Q. zat een straf uit van 14 jaar voor enkele gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Rotterdam. Hij maakte daarbij gebruik van bommen. De Vlaardinger moet aanstaande dinsdag voor de rechter komen. Hij wordt niet alleen verdacht van het plannen van de aanslagen maar ook van het versturen van poederbrieven, het doen van een valse bommelding en een poging tot afpersing.
Boelstraat
In mei 2007 kwam een einde aan de lange periode van ontsnapping van Eric Jan Q. Hij was door medewerkers van de winkel Bever Zwerfsport in Arnhem gepakt, waar hij enkele spullen had gestolen. Het ging om een jas, een broek en een mes. Eerder was al duidelijk dat hij onder een andere naam op een zolderkamer aan de Boelstraat had verbleven. Hij woonde daar in huis bij twee rechts-radicalen. Tijdens de huiszoeking stuitte te politie op wapens, munitie en een grote hoeveelheid chemicaliën. Het gaat onder meer om zwavelzuur, zoutzuur en kaliumnitraat. Verder werd onder meer aangetroffen: een kogelwerend vest, een brandweerpet, een bivakmuts, rubberen handschoenen en elektronische schakelaars. Bijzonder interessant vindt justitie ook de aanwezigheid van landkaarten van de Botlek en het HSL-spoor en foto's van de rechtbank Rotterdam, Hotel New York, schepen en evenementen in Rotterdam. Ook de beveiligingsmaatregelen in Den Haag tijdens Prinsjesdag waren op foto vastgelegd. Justitie denkt dat al deze spullen tezamen duiden op plannen om aanslagen te plegen.
Afpersing
In het najaar van 2004 zou Eric jan Q. geprobeerd hebben een man af te persen. Onder de naam Rosa stuurde hij brieven waarin hij 25 miljoen euro eiste. Op de woning van de man bracht hij rode verf aan op deuren en ramen. Dat ging vergezeld van de mededeling dat het daar niet bij zou blijven. In een andere brief was een afbeelding te zien van een persoon op de grond, liggend in een plas bloed. De onheilspellende tekst: "Aanschouw uw lot, tenzij jullie betalen". Het bedrag is nooit betaald. Justitie verdenkt Q. verder van het sturen van een tiental poederbrieven in 2003 en 2004, naar de AIVD, Shell, de rechtbank Rotterdam, McDonalds en de fractie van Leefbaar Rotterdam. De meeste waren ondertekend met "de rode pest" en er stonden plaatjes op van een skelet, martelwerktuig of gasmasker. Ten slotte zou hij in juli 2004 een brief hebben gestuurd naar de politie in Westland. Daarin stond dat het station Den Haag Holland Spoor op 19 juli van dat jaar moest worden ontruimd, anders zou er tussen 7.09 en 7.39 uur een bom ontploffen. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket in Rotterdam heeft de verdachte alle aantijgingen ontkend.