nieuws

Kinderen bang voor Dordts bushokje

ROTTERDAM - In Dordrecht staat een opvallend nieuw bushokje. Het is een schedel van vier meter hoog en staat naast een reformatorische school. Niet iedereen is hier blij mee.
"Met graffiti is hij lelijk, maar zonder vind ik hem ook al lelijk”, zegt een leerling van de school. De witte schedel is bespoten met zwarte graffiti. De leerlingen denken dat het beeld kleine kinderen bang maakt en voor nachtmerries zorgt.
Ook de directeur van de school is niet over het beeld te spreken: “Het beeld is geen aanwinst voor het straatbeeld. Hij is nog niet eens ingewijd door de burgemeester en zit al onder de graffiti.” Daarnaast probeert hij de kinderen gerust te stellen: “Naar de kinderen toe vertaal ik dit beeld als een deel van het menselijk lichaam: een schedel. Maar zij zien het gewoon als een doodshoofd.”
Kunstenaar Joep van Lieshout heeft het beeld gemaakt voor de viering dat alle onderwijsgebouwen in het Dordtse Leerpark klaar zijn. Hij denkt dat de reacties negatief zijn omdat het ‘iets nieuws’ is en dat het ‘na een tijdje wel zal overwaaien’. Ook vindt hij dat je het beeld niet zo kunt afkraken: “Je mag hem best lelijk vinden, maar je kunt er ook op een positieve manier naar kijken. Dat dit het leven is en de dood daar ook bij hoort”, aldus van Lieshout.