nieuws

50.000 huizen verwarmen door afval

ROTTERDAM - Rotterdam wil 50.000 woningen verwarmen met overtollige warmte uit de afvalverwerking. Dat heeft wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) donderdag aan de gemeenteraad voorgesteld.
Door aansluiting van woningen op de zogeheten restwarmte is minder aardgas nodig, wat leidt tot een beperking van de uitstoot van CO2. Rotterdam werkt in het project samen met de energiebedrijven Eneco, NUON en E.On Benelux. Hoeveel de gemeente investeert, wilde Harbers niet zeggen.
Als de eerste klanten over vier jaar zijn aangesloten kunnen de bewoners, voornamelijk huurders van corporaties, inclusief het Maasstad Ziekenhuis, een lagere energierekening tegemoet zien dan andere Rotterdammers. Bij het huidige prijspeil kan dat gemiddeld 100 euro per jaar schelen.
Rotterdam is al vier jaar bezig op deze manier energie te bezuingigen. Een plan met Shell mislukte. Nu spreekt Harbers van ,,een solide business case''. Al moet hij wel bekennen dat geen enkel bedrijf uit het havengebied met overtollige warmte wilde meedoen.
Het plan past in het streven van de stad om de uitstoot van CO2 met de helft te beperken. Het is de bedoeling dat alle woningen, kantoren en andere gebouwen in 2025 alleen nog duurzame energie gebruiken.