nieuws

Dordrecht krijgt geld uit IJsland terug

ROTTERDAM - Dordrecht krijgt vrijwel al het geld terug dat de gemeenten op IJslandse rekeningen heeft staan. Begin dit jaar kreeg Dordrecht al 3,4 miljoen euro teruggestort, dat was ondergebracht bij de Kaupting Bank.
Bij Landsbanki had Dordrecht acht miljoen euro uitstaan. Daarvan is tot nu toe 20 duizend euro terugbetaald. Volgens wethouder van Financiën Dion Van Steensel is de kans groot dat uiteindelijk zo'n tachtig procent van het geld terugkomt. Het IJslandse crediteurencomité heeft besloten dat overheden boven andere partijen staan en dus eerder hun geld terug krijgen.
Nadat de banken in IJsland door de kredietcrisis failliet gingen, bleken een aantal Nederlandse gemeenten daar geld te hebben ondergebracht. Ze probeerden het meeste geld nog te redden, maar dat werd door minister Bos van Financiën geblokkeerd om de belangen van kleine spaarders te beschermen.
Dordrecht heeft samen met andere gedupeerden, waaronder de gemeente Graafstroom en de Drechtsteden, een rechtszaak lopen tegen minister Bos. Bij hem ligt een claim voor de totale schade, omdat hij de belangen van lagere overheden zou hebben geschaad.