nieuws

'Rol wijkagent wordt vaak onderschat'

ROTTERDAM - De wijkagent speelt een veel belangrijker rol in het politiekorps dan vaak wordt gedacht. Hij of zij is “de oren en ogen van de straat”. Ook bij het oplossen van misdrijven kunnen zij veel betekenen door hun contacten met de buurt.
Dat zeggen de politiemedewerkers Jeroen Bakker en Andries Boneschansker. Beiden richtten de website www.sterkblauw.nl op, die extra aandacht vraagt voor het werk van de agent op straat. “Hun positie wordt wel eens onderschat, zowel bij het publiek als intern bij het korps”. Het eerste concrete resultaat is er nu: Ze schreven een heuse detective, al liefkozend “De Rotterdamse Baantjer” genoemd.
Sterk Blauw, de Zaak Schutter
gaat over de moord op Rinus, een prominente bewoner uit het Oude Westen van Rotterdam. Bij de oplossing van het drama speelt de wijkagent een cruciale rol. Jeroen Bakker is zelf jarenlang werkzaam geweest als politieman in het Oude Westen. “Het is toch een beetje een dorp. Iedereen kent elkaar. Als er dan wat gebeurt, dan is de buurtagent de beste bron. We moeten ook niet vergeten dat de meeste moorden tactisch en niet technisch worden opgelost. Het gaat nog altijd om het verhaal dat de mensen vertellen rond een misdrijf”. Bakker en Boneschansker zijn als docent verbonden aan de politieacademies in Rotterdam en Apeldoorn. Ze zijn van plan meer boeken te schrijven over dit thema.
Foto: De auteurs Andries Boneschansker en Jeroen Bakker bij het 'plaats delict' uit het boek